Järvenpään Vanhempainverkosto


Verkosto

Toiminta

Ajankohtaista

Tapahtumakalenteri

Nuorten Toimitus

Tiedotteet

Liikennekasvatus

Pöytäkirjat

--------------------------

Muut toimijat

Linkit

------------------------------

Välittämisen viikko

   

Taustaa

      

Viikko 2010

      

Viikko 2009

      

Viikko 2011

   

La 3.11

   

Ma 5.11

   

Ti 6.11

   

Ke 7.11

   

To 8.11

   

Pe 9.11

   

La 10.11

   

Su 11.11

   

Viikon aikana

UUDET SIVUT


VÄLITTÄMISEN VIIKKO 8.-14.11.2010

Välittämisen viikon vietolla halutaan tuoda esille välittämisen teemaa. Viikon aikana lukuisat eri toimijat järjestävät omia tapahtumiaan lapsille, perheille, nuorille ja vanhuksille, joissa korostetaan toisesta välittämistä ja yhdessä tekemistä. Välittämisen viikkoa on vietetty Järvenpäässä jo toista kymmentä vuotta.







HAASTE

Vanhempainverkosto haastaa koulut, päiväkodit, seurakunnan, vanhempainyhdistykset, kaikki paikalliset yhdistykset ja toimijat mukaan VÄLITTÄMISEN VIIKKOON ja nostamaan omassa toiminnassa välittämisen teemaa viikon aikana esille.

Vanhempainverkosto koordinoi ja huolehtii teemaviikon yhteismarkkinoinnista. Ilmoita tapahtumastasi Katja Revolle p. 0407684754 repo.katja@kolumbus.fi




Välittämisen viikon tapahtumien keräämisestä ja tiedottamisesta vastasi vuonna 2009 Vanhempainverkosto. Viikon aikana välittämistä tuotiin esille erilaisin tapahtumin ja osa eri toimijoiden arkitoimintaa. Esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa oli omia teemaviikon tapahtumia, joissa tuotiin toisesta välittämistä ja yhdessä tekemistä esille.





Viikko käynnistyi kuntalaisten terveisillä 2009

Vanhempainverkoston puheenjohtaja Anne Autere luovutti Järvenpää päivänä kerätyt, vanhempien terveiset Järvenpään kaupunginjohtajalle Erkki Kukkoselle! Terveisiä luovuttamassa oli myös Verkoston Janne Kymäläinen.



Välittämisen viikolla oma logo


Aikuisopiskelija Arja Tsupukka logokilpailun voittaja


Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskuksen opiskelija Arja Tsupukan työ valittiin Välittämisen viikon logokilpailun voittajaksi. Kilpailuun osallistui yhteensä 15 eri teosta. Näistä vanhempainverkoton valitsijaraati piti Tsupukan logoa sel-keänä ja sanomaa hyvin esille tuovana. Logossa henkilöhahmojen muodostama sydän tuo esille teemaviikon tärkeintä sanomaa – välittämistä. Voittaja palkittiin 5.11.2009 kunniakirjoin ja rahapalkinnolla. Kilpailun toisen ja kolmannen sijan saavutti Keuda Järvenpään AVV08-luokan opiskelija Heidi Pietarila.

Tsupukka kertoo työn lähtökohtana olleen välittämisen tärkeä merkitys kiireisenä nykyaikana. ”Ihmisten tulisi ruveta välittämään toisistaan, se on oikeasti ainut voimavara, sanoo tunnustuksen vastaanottanut Tsupukka. Kuva-artesaani opinnot syksyllä aloittaneen Tsupukan opettaja Petri Palander kiittää voittajatyötä erinomaisesta tyhjän tilan käytöstä ja logon yhteensovittamisesta, yksinkertainen ja tiivis paketti.





Välittäminen kuuluu kaikille


Teemaviikon aikana tuodaan esille toisista välittämistä ja yhdessä tekemistä eri toimijoiden omassa toiminnassa ja järjestetään erilaisia tapahtumia lapsille, nuorille, aikuisille ja ikääntyneille.

Välittäminen on tekoja


Vanhempainverkosto haastaa kaikki mukaan osallistumaan ja nostamaan esille toisesta välittämistä omassa toiminnassaan. Aikaisempien vuosien tapaan tiedot eri toimijoiden tilaisuuksista kasataan yhteen ja julkaistaan mm. näillä sivuilla

Mukana Välittämisen viikon tapahtumissa Vanhempainverkosto, Järvenpään koulut, nuorisotoimi, Rinkula, seurakunta, MLL ja lukuisat muut toimijat. Vikko on osa myös valtakunnallista Ehkäisevän päihdetyön viikkoa, lue Kuuma-kuntien yhteistyökampanjasta alta.


Klikkaa tarkempaan viikon ohjelmaan täällä

Välittämisen viikko 2009 myös Facebookissa


Osa valtakunnallista ehkäisevän työn viikkoa



Kuuma-kuntien Ehkäisevän päihdetyön yhteyshenkilöt ovat yhdistäneet voimansa ja tukevat vanhempien kasvatusvastuuta TURVAA TULEVAISUUTEEN -yhteistyökampanjalla. Alapuolella yhteyshenkilöiden vanhemmille lähettämä kirje aiheesta.


TURVAA TULEVAISUUTEEN -yhteistyökampanja

Arvoisat nuorten vanhemmat!

Haluamme olla tukemassa Teidän hyvin merkityksellistä kasvatusvastuutanne varhaisnuortenne elämässä ja rohkaista puhumaan heidän kanssaan päihdeasioista. Nyt vietetään Valtakunnallista ehkäisevän päihdetyön viikkoa, joten päihdeasioista puhuminen on ajankohtaisimmillaan. Jokaisen nuoren vanhemmat ovat ensisijaiset nuoren kasvattajat, neuvonantajat, vastuunkantajat ja mallin antajat.

Viimeisimmät tutkimukset osoittavat, että nuorten päihteiden käyttö on hieman vähentynyt. Riskiä aiheuttaa kuitenkin se, että heidän asenteensa päihteiden käyttöön ovat muuttuneet myönteisemmäksi. Myös vanhempien asenteet alaikäisten päihteiden käytöstä vaikuttavat paljon nuorten asenteisiin ja käyttäytymiseen.

Tunteet, toiveet, turvallisuus

Vanhempien on hyvä kertoa nuoren olevan tärkeä ja arvokas heille ja heidän haluavan turvata hänelle parasta tulevaisuutta. Myös toiveensa, ettei heidän lapselleen synny riippuvuutta aiheuttavaa päihde-ehtoista elämää ja ongelmia.
Varhaisnuori arvostaa vanhempiaan, kun he ilmaisevat toiveensa, huolensa ja ajatuksensa julki sekä asettavat selkeät rajat. Rajat luovat turvallisuutta ja välittämisen tunnetta. Runsas viikkoraha voi olla riski, jos ei sovita ja seurata sen käyttöä. Ajan antaminen varhaisnuorelle, arkisia askareita yhdessä tehden, luo hyvän yhteyden keskustella aidosti heidän kanssaan elämään liittyvistä asioista. Perheen yhteiset ruokailuhetket ovat oiva tapa vaihtaa päivän kuulumisia.

Faktaa riippuvuudesta ja kehityksen kulusta

Hyvän tulevaisuuden luomisen kulmakivenä on päihteetön elämä alaikäisenä. Mitä nuorempana päihteiden käyttö aloitetaan, sitä varhemmin ja nopeammin riippuvuus syntyy ja terveys heikkenee. Murrosiässä päihteet voivat heikentää myös tärkeitä henkisen kypsyyden ja hormonaalisen kehityksen vaiheita.

Vanha olettamus on, että jos nuori saa maistaa kotona alkoholia, hän ei juo sitä muualla. Tutkimukset kuitenkin kertovat, että vanhempien kotona tarjoama alkoholi toimii hyväksyttävänä asiana alkoholin käytölle muuallakin. Niinpä juuri ne nuoret aloittavat säännöllisen alkoholin käytön aiemmin ja juovat enemmän kuin ne nuoret, joiden vanhemmat eivät hyväksy alkoholinkäyttöä lainkaan alaikäisenä.

Päihteiden välittäminen alaikäiselle

Päihteet ja tupakointi eivät kuulu alaikäisten nuorten elämään. Siitä vanhemmilla ja muilla täysi-ikäisillä tulee olla vastuu. Alkoholin ostaminen tai välittäminen alaikäiselle ja omallekin lapselle on laitonta. Rangaistuksena on sakko tai vankeutta enintään kaksi vuotta.
Tupakka luokitellaan myös eräänlaiseksi päihteeksi. Tupakan ostaminen alaikäiselle on myös vastuutonta. Tupakointi aiheuttaa riippuvuutta ja mitä aiemmin tapa opitaan, sitä aiemmin siitä seuraa myös terveyshaittoja. Tupakoinnin aiheuttamat sairaudet aiheuttavat joka kuudes sekunti yhden ihmisen kuoleman maapallolla.

Huolen puheeksi otto

Varhaisnuoren kanssa käydyt keskustelut kaikenlaisista elämiseen liittyvistä asioista ja tulevaisuudesta ovat tärkeitä. Säännöistä kannattaa sopia; mitä saa ja mitä ei saa tehdä, mihin mennään, kenen kanssa ja milloin ollaan kotona. Myös keskustelu varhaisnuoren kaveripiirin vanhempien kanssa on hyödyllistä turvallisuuden ja mm. yhteisten sääntöjen noudattamisen vuoksi. Varhaisnuoren on tärkeä tietää, että vanhemmat tekevät yhteistyötä ja koti on aina turvasatama, tapahtuipa mitä tahansa.

Vanhempien on hyvä pitää kiinni omista kasvatustavoitteistaan ja ottaa rohkeasti puheeksi myös päihteisiin liittyvät asiat oman lapsensa kanssa. Samoin on tärkeää keskustella myös seurusteluun, koulukiusaamiseen ja liikenneturvallisuuteen liittyvistä asioista. Varhaisnuoren kavereille tai netille ei näitä tehtäviä kannata antaa. Päihteistä puhuminen on nykyisyyden ja tulevaisuuden turvaamista. Kertomalla selkeästi sen, ettei hyväksyi alaikäisen päihteiden käyttöä, saa viestinsä varmasti perille.

Jos tunnette vanhempina tarvetta vaihtaa ajatuksia ja saada työkaluja tilanteeseenne kasvatus- ja varsinkin päihteisiin liittyvissä asioissa, päihteiden käytön ennalta ehkäisemiseen tai mahdollisiin varhaisnuorten päihdekokeiluihin, niin ette ole yksin. Kannattaa rohkeasti ottaa yhteyttä meihin ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilöihin tai esimerkiksi koulukuraattoriin, kouluterveydenhoitajaan tai mahdolliselle nuorisoasemalle.

Yhteisvastuullisuus kuuluu kaikille. On syytä mm. ilmoittaa nuoren vanhemmille, jos näkee heidän alaikäisen lapsensa päihtyneenä. Tai poliisille numeroon 112, jos havaitsee päihteiden välittämistä alaikäiselle. Alkoholilla on vaaransa, yhteistyöllä luodaan turvaa. Onhan alaikäisten nuorten tulevaisuus aikuisten asia. Voimia Teille!

Yhteistyöterveisin

KUUMAKUNTIEN EHKÄISEVÄ PÄIHDETYÖ

Ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilöt:

matti.johansson@tuusula.fi
p. 0403143671

mea.hannila-niemela@mantsala.fi
p. 0403145760

ari.siekkinen@jarvenpaa.fi

paivi.vuoriheimo@nurmijarvi.fi
p. 0403174367

raija.koivisto@hyvinkaa.fi
p. 019 4593923


”Aika on rahaa, mutta parasta mitä
vanhemmat voivat lapselleen antaa ei ole raha, vaan aika.”



Tulosta tämä sivu / Print this page

© Vanhempainverkosto
Palvelun tarjoaa Opintoverkko Oy:n www-sivupalvelu.
Tekninen toteutus Tuomo-Media, 2002-2003